Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti (BEM) a decis, duminică, să admită constestațiile depuse după ce aceeași instituție hotărâse renumărarea buletinelor de vot din Sectorul 5.
Acesta decizie însemnă, practic, că voturile nu vor mai fi numărate, iar Cristian Popescu Piedone rămâne primarul ales al Sectorului 5 al Capitalei.
Citește și: Cristian Popescu Piedone este suspect de coronavirus. Fostul primar s-a testat după ce fiica sa a fost confirmată pozitiv
„Ca urmare a analizei contestaţiilor prin prisma motivelor invocate, a actelor depuse şi în lumina dispoziţiilor legale aplicabile, Biroul electoral al Circumscripţiei Municipiului Bucureşti constată că acestea sunt întemeiate”, se menţionează în hotărârea BEM, citată de Agerpres.
BEM „admite contestaţiile şi schimbă în tot hotărârea contestată, în sensul că respinge sesizările formulate ca inadmisibile”, se precizează în document.
Ce s-a întâmplat anterior
Biroul Electoral Central a dat sâmbătă termen până duminică Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti să soluţioneze contestaţiile formulate faţă de hotărârea de renumărare a voturilor din Sectorul 5.
Pe 30 septembrie, Biroul Electoral de Circumscripţie al Sectorului 5 a admis sesizările PSD Sector 5, PNL Sector 5, Alianţei USR PLUS şi Asociaţiei Pro Rom Europa privind renumărarea buletinelor de vot din secţii. Împotriva acestei decizii au fost depuse contestaţii de către preşedintele Biroului Electoral al sectorului 5, locţiitorul şi reprezentantul PPU-SL.
Conform ultimelor date parţiale, la sectorul 5, Cristian Popescu Piedone (PPU-SL) se află pe primul loc, cu 28,08%, Daniel Florea (PSD) are 25,64% şi Cristian Băcanu (PNL) 25,24%.
Piedone, judecat în Dosarul Colectiv
Popescu Piedone a fost primar al Sectorului 4 din 2008 până în noiembrie 2015, când și-a dat demisia la câteva zile după incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia au murit 64 de tineri. Piedone a demisionat în 4 noiembrie 2015, în aceeași zi cu prermierul de atunci Victor Ponta, după ce mii de oameni le-au cerut demisia în stradă.
„După toate reacțiile din ultimele zile, după emoția și furia total justificate și exprimate în spațiul public în căutarea vinovaților, după miting-ul de ieri din Capitală în care mii de bucureșteni mi-au cerut demisia, am avut timp să reflectez și am ajuns la următoarea concluzie:
Îmi prezint astăzi demisia de Primar al Sectorului 4, în semn de respect față de victimele tragediei și sper că vidul legislativ și carențele administrative să tragă un semnal de alarmă, de la cel mai simplu funcționar, până la cel mai înalt for legislativ. Poate că atunci când mii de oameni ies în stradă să-ți ceară să pleci și alte mii cer același lucru pe rețelele de socializare, e bine uneori să asculți”, susținea atunci Piedone.
Condamnarea fostul edil de la Sectorul 4
În decembrie anul trecut, Tribunalul București a pronunțat primele sentințe în dosarul Colectiv. Instanța a decis atunci ca fostul edil al Sectorului 4 să stea opt ani și șase luni în spatele gratiilor, iar timp de cinci ani să nu poată beneficia de mai multe drepturi.
Astfel, Piedone a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu producerea unor consecințe deosebit de grave, plus pedeapsă complementară cu interzicerea unor drepturi cu o durată de 5 ani.